Engineer Ties over het leven na WTB

Dit is hoe Ties binnen 4 dagen al tijdens zijn afstuderen een baan regelde als Tekenaar/Constructeur van gigantische landbouwmachines. Hint: waarschijnlijk niet helemaal zoals je denkt, als WTB student…


Nog geen diploma, wel een baan

Wanneer hij niet met zijn band Maassa (alternatieve hardrock) speelt als gitarist, of een van zijn andere hobby’s uitvoert, werkt Ties als Tekenaar/Constructeur van landbouwmachines. Eind vorig jaar kwam Ties in deze functie bij KUHN terecht, via Evoke, vlak na zijn afstuderen:

“Ik had eerlijk gezegd nooit van KUHN gehoord, tot Luuk van Evoke me belde dat er een functie was vrijgekomen waar ik heel goed zou passen. Ik zat nog midden in mijn afstudeerverslag – letterlijk, terwijl ik aan het typen was, kreeg ik het telefoontje – en had er eigenlijk geen tijd voor. Maar mijn nieuwsgierige instelling won het van de tijdnood, dus ging ik op een eerste, tweede en uiteindelijk derde gesprek. Er bleek een goede match van beide kanten, en 4 dagen daarna was het contract ondertekend.

Er was ons verteld dat we makkelijk aan een baan zouden komen na de studie, maar dat ik binnen 4 dagen na mijn afstuderen nog geen diploma, maar wel een baan op zak zou hebben, had ik ook weer niet gedacht.”

De balenpers die Ties hielp ontwikkelen voor KUHN


Wat je niet op je opleiding WTB leert

In zijn werk leert Ties nog dagelijks nieuwe dingen, zelfs na zijn bachelor en master werktuigbouwkunde en nu ruim 1 jaar praktijkervaring. Want het échte werk, dat is toch echt net even anders dan de theorie van je studie, weet hij nu.

Ties: “Er komt veel bij mijn werk kijken wat niet direct in de opleiding zit. De opleiding is vrij abstract. Je leert over berekeningen van constructies en je leert fysische processen omschrijven. Maar het genereren van een praktisch ontwerp komt niet veel aan de orde. Dat zijn dingen die je echt in de praktijk moet leren.

Zoals rekening houden met de voorraad die je hebt, wanneer je bepaalt welke onderdelen er in je ontwerp moeten komen. Je kan bij wijze van spreken van wel gouden boutjes en moertjes gebruiken, maar is dat wel kostenefficiënt, moet je je afvragen. Levert het voor de klant op wat je er van verwacht, zonder dat het de kostprijs negatief beïnvloedt? Dat neem je mee in je conceptueel ontwerp en je berekeningen.”

Dé tip van Ties aan jou

Als hij studenten of vakgenoten van nu 1 tip moest geven, vanuit zijn voortschrijdend inzicht in de praktijk als startende mechanical engineer? Daar hoeft hij niet lang over na te denken:

“Je 100% richten op je studie kan, maar dan mis je belangrijke aspecten van het werkveld. Heb je een oprechte interesse in een bepaald vakgebied of expertise, ga daar dan achteraan. Volg je interesses zo naar de praktijk, zodat je niet alleen bij de theorie van de opleiding blijft, maar echt alles meekrijgt, om daar je keuze uiteindelijk op te baseren.”Hoe je dat doet, niet alleen voor de theorie maar ook de praktijk gaan? Dat kan op verschillende manieren, allemaal te doen tijdens je studie, weet hij uit eigen ervaring:

  1. “Je hebt bijvoorbeeld de wervingsdagen op de TU, een expo van bedrijven uit de regio. Ga daar zeker naartoe.”
  2. “Maar ga ook op eigen initiatief naar bedrijven die je interessant lijken toe. Ga eens met ze praten, kijken wat je er kan doen, wat zij doen, of je jezelf daar ziet zitten.”
  3. “Of ga langs voor een bijbaantje in de techniek, in plaats van achter de kassa. Ik heb 1 dag in de week naast mijn master gewerkt. Daar leer je echt het verschil tussen je studie en de werkvloer. Misschien kun je er doorgroeien, misschien zie je in dat je ergens anders beter past.”
  4. “Neem deel aan een studententeam. Ik maakte zo een drone voor binnenshuis als zorgrobot, waarmee we al meteen contact hadden met het bedrijfsleven. Dat vergrootte mijn vakkennis, maar ook mijn persoonlijke ontwikkeling.”
  5. “Anderen halen bijvoorbeeld hun PhD. Door onderzoek te doen, leer je ook veel naast je studie. In een leeg kwartier heb ik zo een promovendus meegeholpen met een testopstelling. Heel leerzaam.”


Tja, verveling staat inderdaad niet in het woordenboek van Ties geschreven. Dat is wel duidelijk. Een enthousiaste, drukke kerel, die daardoor nu precies weet wat hij het mooist vindt om te doen, en daar nu zijn werk van heeft gemaakt. Goed bezig!